Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą

2013-02-05
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą 5Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą 1Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą 2Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą 3Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą 4
  • Przygotowanie : 45m
  • Gotowanie : 20m
  • Gotowe w : 1:5 h
Jak łatwo ze zwykłego dania zrobić coś niezwykłego. Jak łatwo przenieść się myślami w inne miejsce i poczuć jego smak. Naleśniki są tak polskie i tak wrosły w jadłospisy rodaków, że nikt nam już tego nie odbierze. Uwielbiam je z serem, dżemem, cukrem, jako krokiety z mięsem, kapustą, grzybami i w każdej innej postaci. A dzisiaj napełniłam je szpinakiem, fetą i polałam pachnącą śmietaną z cynamonem i gałką muszkatołową, i w oka mgnieniu znalazłam się w Grecji, gdzie te przyprawy towarzyszą większości dań. Podoba mi się takie niecodzienne zastosowanie, granie ze smakiem. Bardzo smacznie komponuje się z resztą śródziemnomorskich składników i naszymi naleśnikami.

 

Składniki

Naleśniki

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju

Farsz

  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • sól i pieprz

Pozostałe

  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól  i pieprz

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy w misce na gładką, rzadką masę. Jeśli macie możliwość zostawcie ciasto w lodówce na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin, naleśniki będą smaczniejsze i elastyczniejsze. Następnie smażymy placki już bez dodatkowego tłuszczu. Postarajcie się, żeby były ciutkę grubsze niż normalne naleśniki i jasne, prawie wcale nie zrumienione – przypieką się w piecu.

Krok 2

I farsz: najpierw na suchej patelni prażymy pestki i wysypujemy je do szklanki. Siekamy cebulkę, smażymy ją na patelni na łyżce oleju, po dwóch minutach dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Gdy zaczną nabierać złocistego koloru dorzucamy szpinak i smażymy aż wyparuje cała woda. Zdejmujemy z patelni do miski, dodajemy fetę, 2/3 wcześniej uprażonego słonecznika i mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Krok 3

Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy oliwą i układamy na nim napełnione farszem i zawinięte naleśniki. Piekarnik rozgrzewamy do 190oC. Placki polewamy śmietaną wymieszaną z cynamonem, gałką, solą i pieprzem, posypujemy pestkami i startym serem. Zapiekamy przez około 20 minut lub do czasu aż naleśniki i śmietana zaczną się rumienić, a ser rozpuści.

Średnia Ocena Czytelników

(3.9 / 5)

3.9 5 8
Oceń Ten Przepis

8 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Słodkie bułeczki z rodzynkami 3

    Słodkie bułeczki z rodzynkami

  • Sałatka z pęczakiem i bazyliowo-miętowym pesto 3

    Sałatka z pęczakiem i bazyliowo-miętowym pesto

  • Wołowe pulpety pieczone w pomidorowym sosie 5

    Wołowe pulpety pieczone w pomidorowym sosie

  • Panierowany dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym 2

    Panierowany dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym

  • Tortille zapie1kane z kurczakiem, papryką i cheddarem 5

    Tortille zapiekane z kurczakiem, papryką i cheddarem

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz