Sałatka Cezara

2012-07-19
Sałatka Cezara 4Sałatka Cezara 1Sałatka Cezara 2Sałatka Cezara 3
  • Przygotowanie : 60m
  • Gotowanie : 0m
  • Gotowe w : 1:30 h
Sałatka Cezara – Caesar Salad – to klasyka jakich mało. Wymaga niewielu produktów, a jedyne o co prosi, to trochę staranności. Ponieważ serwuję ją na obiad, dokładam do środka pierś kurczaka, która może być pominięta, lub zastąpiona grillowanymi krewetkami, ulubioną białą rybą lub serem.

 

Składniki

Sałatka

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty rzymskiej lub lollo biando
  • ½ szklanki wiórek z parmezanu
  • ½ bagietki
  • 2 ząbki czosnku

Sos

  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub Worcestershire
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Kostkę rosołową ucieramy na gładką masę z 2 łyżkami oliwy. Rozprowadzamy tą masę na mięsie i zostawiamy na około pół godziny. Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy pierś z dwóch stron na złoty kolor.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 190oC. Bułkę kroimy na dużą kostkę, a piersi z kurczaka przekładamy na blaszkę. Grzanki i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wrzucamy na patelnię, na której pozostało trochę oliwy, ewentualnie dolewamy jeszcze łyżkę i krótko obsmażamy. Przekładamy obok kurczaka i wstawiamy do pieca na 20 minut. Grzanki w tym czasie powinny zrobić się złote, a kurczak przepiec w środku.

Krok 3

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu.

Krok 4

Następnie przygotowujemy sos – w miseczce ucieramy żółtko na puszystą, jasną masę. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, zmiażdżony na gładko czosnek, sos sojowy (lub Worcestershire), sól i pieprz i dalej ucieramy. Uważajcie z ilością soli! Lepiej ją ograniczyć – słony jest kurczak, ser i sos sojowy. Do tej masy wlewamy cieniutką strużką oliwę i ciągle ucieramy. Dosypujemy tarty parmezan i polewamy sosem sałatę.

Krok 5

Kurczaka kroimy w cienkie plastry, układamy na sałacie razem  z grzankami. Posypujemy wiórkami z parmezanu (ja robię je za pomocą obieraczki do warzyw) i podajemy od razu. Idealnie pasują tu również pomidorki koktajlowe!

Przepisy: , Słowa Klucze: , , ,
Średnia Ocena Czytelników

(4.2 / 5)

4.2 5 9
Oceń Ten Przepis

9 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem 3

    Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

  • Pomidorowy gulasz z bakłażanem, wieprzowiną i młodymi ziemniakami 4

    Pomidorowy gulasz z bakłażanem, wieprzowiną i młodymi ziemniakami

  • Sałatka Pełnia Lata z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami 2

    Sałatka Pełnia Lata z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami

  • osoś w plastrach pomarańczy, porze i mięcie 4

    Łosoś w plastrach pomarańczy, porze i mięcie

  • Koktajl mango-truskawka 2

    Koktajl mango-truskawka

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz