Pieczona dynia

2012-09-26
Pieczona dynia 1Pieczona dynia 2Pieczona dynia 3
  • Przygotowanie : 15m
  • Gotowanie : 45m
  • Gotowe w : 60m
Pieczona dynia jest przekąską idealną. Ma kremowe wnętrze i gdzieniegdzie przypieczoną otoczkę. Jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Wygląda ślicznie i stanowi wspaniały punkt wyjścia do tworzenia własnych kompozycji. Wystarczy pobawić się przyprawami i dodatkami, aby z pieca wyszło za każdym razem coś innego. Możecie wypróbować przyprawy korzenne, świeże zioła, czosnek, pestki… Ja dzisiaj miałam ochotę na curry…

 

Składniki

  • 1 – 1 ½ kg świeżej, dojrzałej dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry
  • 10 gałązek świeżego majeranku (możecie zastąpić innymi ziołami)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka sezamu

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Na samym początku zabieramy się za dynię. Musimy ją obrać ze skóry i pozbawić włóknistego wnętrza, w którym znajdują się pestki. Mięsiste wnętrze kroimy w dużą kostkę, którą następnie mieszamy w misce z oliwą, curry, solą i pieprzem.

Krok 2

Wszystko wykładamy na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia i obkładamy gałązkami majeranku. Pieczemy 45-60 minut (w zależności od tego jak duże były kawałki dyni) w temperaturze 190oC. Pod koniec polecam włączyć funkcję grill by ładnie przypiec dynię.

Krok 3

Na suchej patelni przez chwilę prażymy łyżeczkę sezamu, a następnie posypujemy nim wyłożoną na talerz dynię. Upieczone warzywo jest przepyszne nie tylko solo, ale również w wielu kombinacjach.

Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 4
Oceń Ten Przepis

4 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Kremowa zupa z bobu 5

    Kremowa zupa z bobu

  • Czekoladowe naleśniki 4

    Czekoladowe naleśniki

  • Oliwkowa sałatka z drobiowymi kąskami 5

    Oliwkowa sałatka z drobiowymi kąskami

  • Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem 3

    Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

  • Krem porzeczkowo-wiśniowy 3

    Krem porzeczkowo-wiśniowy

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz