Pieczeń rzymska

2013-02-18
Pieczeń rzymska 1Pieczeń rzymska 2Pieczeń rzymska 3Pieczeń rzymska 4Pieczeń rzymska 5
  • Przygotowanie : 20m
  • Gotowanie : 1:10 h
  • Gotowe w : 1:30 h
Pieczeń rzymska jest jednocześnie elegancka i bardzo domowa. Zrobiona z delikatnego, soczystego, drobiowego mięsa z wesołym, żółtym kleksem jajka w środku i chrupiącym, smakowitym boczkiem na wierzchu. Można ją z sukcesem zaserwować nawet wybrednym gościom. Ale i domownicy będą zachwyceni, gdy tak piękne danie wjedzie na ich stół. Jeśli nie jesteście w stanie zjeść jej na raz, nie ma najmniejszego problemu, bo na kanapce smakuje także doskonale. W kwestii samego przepisu – nie mam pojęcia jak kanon kulinarny określa pieczeń rzymską, być może popełniłam świętokradztwo i mojego wyczynu może nie powinno się nawet określać tym mianem. Ale to bez znaczenia, bo jestem pewna, że danie przygotowane zgodnie z moimi instrukcjami będzie Wam smakowało i pochwalicie się nim przed wszystkimi.

 

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka (około 700g)
  • ½ czerwonej papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 gruba kromka czerstwego razowego chleba lub bułka razowa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5 plastrów boczku

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Do przygotowania pieczeni rzymskiej niezbędna jest maszynka do mięsa. Mielimy w niej kolejno pierś z kurczaka, połowę papryczki chilli, 2 obrane ząbki czosnku, czerwoną cebulę i pieczywo razowe (najpierw namoczone we wrzątku, później bardzo dokładnie odciśnięte).

Krok 2

Do zmielonych składników dodajemy jajko, 2 łyżki posiekanego koperku i sól. Miesimy dłonią na gładką masę. Nie będzie ona bardzo gęsta, ale to dobrze, pieczeń dzięki temu będzie delikatniejsza i smaczniejsza.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym lub małej foremce do pieczeni układamy około 1/3 całego mięsa. Na podłużnym spodzie umieszczamy ugotowane na twardo i obrane jajka i przykrywamy resztą mięsa.

Krok 4

Formujemy kształt podobny do bochenka chleba i na koniec obkładamy plastrami boczku (kładziemy je dość ciasno i wsuwamy brzegi plasterków pod spód, dzięki czemu kształt pieczeni będzie zachowany). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC i pieczemy około 70 minut.

 

Przepis wideo pod adresem http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_artykul,10033012.html

Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 5
Oceń Ten Przepis

5 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Panierowany dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym 2

    Panierowany dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym

  • Tortille zapie1kane z kurczakiem, papryką i cheddarem 5

    Tortille zapiekane z kurczakiem, papryką i cheddarem

  • Zupa dyniowa z fetą i oliwkami 2

    Zupa dyniowa z fetą i oliwkami

  • Burgery z morelami i miętą 6

    Burgery z morelami i miętą

  • Dorsz pieczony w szermuli 4

    Dorsz pieczony w szermuli

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz