Łosoś w pomarańczach

2013-06-12
osoś w pomarańczach 3osoś w pomarańczach 1osoś w pomarańczach 2
  • Przygotowanie : 10m
  • Gotowanie : 30m
  • Gotowe w : 40m
Choć wydaje się, że szlachetne mięso łososia nie potrzebuje żadnej wymyślnej oprawy, bo jest tak pyszne samo w sobie, to zachęcam do zainteresowania się tym przepisem. Delikatną rybkę przykryłam tutaj bardzo wymyślnie kołderką z okruszków z chleba, skórki pomarańczowej i natki pietruszki. Cudowny pomysł! Zapach pomarańczy jest niesamowity, towarzyszy nam od momentu przygotowania, przez pieczenie, aż do chwili, gdy wyjeżdża z piekarnika wprost na naszej talerze. Ale jest i smak! Nie spodziewałam się, że będzie tak idealnie tu pasował. Wyobraźcie sobie, że nawet długą chwilę po zjedzeniu jego odświeżająca nuta pozostaje w ustach razem z leciuteńkim, przyjemnym mrowieniem na podniebieniu.

 

Składniki

  • 2 kawałki fileta z łososia
  • 1 gruba kromka czerstwego chleba
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pomarańcza
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nastawiamy na 190oC i zajmujemy się chrupiącą skorupką.

Krok 2

Miąższ z kromki czerstwego chleba kruszymy drobno do miseczki i zalewamy łyżką oliwy. Ścieramy tam również skórkę z całej pomarańczy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Krok 3

Wszystko dokładnie mieszamy, rybę oprószamy solą i pieprzem, po czym obkładamy kruszonką i dociskamy ją do filetów. Wszystko skrapiamy sokiem z mniej więcej 1/3 pomarańczy i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut.

Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 3
Oceń Ten Przepis

3 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Sałatka z pęczakiem i bazyliowo-miętowym pesto 3

    Sałatka z pęczakiem i bazyliowo-miętowym pesto

  • Wołowe pulpety pieczone w pomidorowym sosie 5

    Wołowe pulpety pieczone w pomidorowym sosie

  • Panierowany dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym 2

    Panierowany dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym

  • Tortille zapie1kane z kurczakiem, papryką i cheddarem 5

    Tortille zapiekane z kurczakiem, papryką i cheddarem

  • Zupa dyniowa z fetą i oliwkami 2

    Zupa dyniowa z fetą i oliwkami

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz