Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

2014-02-26
Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym 5Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym 1Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym 2Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym 3Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym 4
  • Przygotowanie : 15m
  • Gotowanie : 20m
  • Gotowe w : 35m
Ta zupa jest cudowna! Delikatna, aksamitna konsystencja idealnie współgra ze smakiem kalafiora i mleka kokosowego (które okazują się parą stworzoną dla siebie), ale żeby nie było tak milutko i mdło mamy jeszcze bombę aromatyczną w postaci cudownych przypraw z dalekich, gorących miejsc. Smak podkręcają kumin, kolendra i kurkuma. Pełna miska, a nawet dwie tego kremu i zima nie jest wcale zimna. Od razu ma się lepszy humor, więcej energii i ochotę, by nawet wyjść z domu. Na przedwiośniu też zadziała! I to co, że nie ma świeżego kalafiora, mrożony nada się równie dobrze. I chociaż nie jest to jedzenie, które tylko po opisie dodałabym do listy ulubionych (gdzie są moje ukochane węglowodany??? nie ma ani troszeczkę???) to chyba muszę przemyśleć kryteria, na podstawie których można się tam dostać…

 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 główka (ok.400g) kalafiora
  • 4 szklanki rosołu warzywnego
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku, a gdy będzie już ciepła wrzucamy na nią i smażymy na lekko złoty kolor pokrojoną w półplasterki cebulę.

Krok 2

Pod koniec smażenia dorzucamy również z grubsza przesiekany czosnek i wszystkie przyprawy (kumin, kolendrę i kurkumę). Smażymy przez minutkę ciągle mieszając, po czym dodajemy różyczki kalafiora i zalewamy wszystko rosołem. 

Krok 3

Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Gdy kalafior zmięknie dolewamy mleko kokosowe, podgrzewamy tylko, aż zacznie się gotować i doprawiamy zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Krok 4

Podajemy udekorowane natką pietruszki (lub kolendry) oraz lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami.

Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 4
Oceń Ten Przepis

4 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Zupa dyniowa z cynamonowymi grzankami 3

    Zupa dyniowa z cynamonowymi grzankami

  • Zupa porowo-szpinakowa z mlekiem kokosowym 2

    Zupa porowo-szpinakowa z mlekiem kokosowym

  • Dyniowa zupa z grilla 4

    Dyniowa zupa z grilla

  • Krem brokułowy z mascarpone i natką pietruszki 6

    Krem brokułowy z mascarpone i natką pietruszki

  • Chlebki pita z orzechowym kurczakiem i warzywami 4

    Chlebki pita z orzechowym kurczakiem i warzywami

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz