Knedle z białym serem

2012-05-09
Knedle z białym serem 3Knedle z białym serem 4Knedle z białym serem 5Knedle z białym serem 6Knedle z białym serem 1Knedle z białym serem 2
  • Przygotowanie : 60m
  • Gotowanie : 5m
  • Gotowe w : 1:5 h
Kolejne danie ziemniaczane w mojej kolekcji. Ale co mogę poradzić na to, że kartofelki przedkładam nad sałatę? :) Wychodzą idealnie, ale ważna jest wprawa. Musimy wyczuć ilość mąki, gdyż dodamy jej zbyt dużo, a ciasto będzie zbyt ciężkie i kleiste; zbyt mało – knedle rozpadną się w garnku. Ale przygotowanie warte jest zachodu – w efekcie otrzymujemy smak dzieciństwa na talerzu. A inne zalety? No może takie, że danie jest bardzo tanie, a po przygotowaniu swobodnie możemy zamrozić knedle na kolejny obiad.

 

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 kostki twarogu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • kilka łyżek cukru lub cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie)
  • 2½ łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Ziemniaki obieramy, wrzucamy do wrzątku z łyżeczką soli i gotujemy do miękkości. Później odlewamy je, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub praskę.

Krok 2

Przygotowujemy twarożek rozgniatając w miseczce ser biały z jogurtem lub śmietaną, cukrem (według preferencji) i ewentualnie cynamonem.

Krok 3

Zabieramy się za ciasto – w dużej misce mieszamy ziemniaki, obie mąki, jajka i pół łyżeczki soli. Szybko wyrabiamy na jednolitą masę, o konsystencji plasteliny, aczkolwiek bardziej kleistej. Nie martwcie się, że ciasto lepi się do rąk, podsypujcie je po prostu mąką.

Krok 4

Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, każdą z nich rolujemy na podsypanym mąką blacie. Wałeczki powinny mieć grubszą średnicę, niż te na kopytka. Mówimy tu raczej o 3-4 cm, niż 1-2. Każdy z nich kroimy na kawałeczki, z których powstaną knedle.

Krok 5

Kawałek ciasta bierzemy w lekko umączoną dłoń, formujemy z niego kulkę, spłaszczamy, a do środka wkładamy małą łyżeczkę twarożku. Zlepiamy dokładnie brzegi, rolujemy w rękach, do uzyskania zgrabnej kulki. Przygotowane kluseczki wrzucamy na osolony łyżeczką soli wrzątek i delikatnie mieszamy łyżką, by nie pozlepiały się, ani nie przywarły do dna.

Krok 6

Gotujemy około 5 minut (w zależności od wielkości knedli) od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie delikatnie odcedzamy i serwujemy. A jak? Moim zdaniem najpyszniejsze będą ze zrumienioną na patelni bułką tartą i masełkiem, ale proponuję poeksperymentować również ze śmietaną z cynamonem i cukrem, cukrem z masełkiem lub z sokiem owocowym.

Średnia Ocena Czytelników

(4.2 / 5)

4.2 5 5
Oceń Ten Przepis

5 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Pomidorowa zapiekanka z czerwonym pesto, kurczakiem i serami 3

    Pomidorowa zapiekanka z czerwonym pesto, kurczakiem i serami

  • Bakłażanowy gulasz z chorizo i klopsikami 6

    Bakłażanowy gulasz z chorizo i klopsikami

  • Lasagne dyniowe z gorgonzolą i cukinią 4

    Lasagne dyniowe z gorgonzolą i cukinią

  • Steki z tuńczyka w marynacie 4 smaki 4

    Stek z tuńczyka w marynacie 4 smaki

  • Quesadilla z batatami, szpinakiem i mozarellą 3

    Quesadilla z batatami, szpinakiem i mozarellą

Komentarze do Przepisu

  1. opublikowane przez Aleksandra on 16 lutego 2013

    Dziś będę robiła takie knedle. Zostało mi dużo serka ze śniadanka więc do knedli będzie jak znalazł :)

    • opublikowane przez Kasia on 18 lutego 2013

      Smacznego :))))

Dodaj Komentarz