Klopsiki w sosie pomidorowym

2013-01-25
Klopsiki w sosie pomidorowym 3Klopsiki w sosie pomidorowym 1Klopsiki w sosie pomidorowym 2
  • Przygotowanie : 40m
  • Gotowanie : 30m
  • Gotowe w : 1:10 h
Niezwykłe danie o niezwykłych właściwościach. Oprócz oczywistych – smakuje cudownie i pachnie na cały dom – ma również te, które odkrywamy dopiero po skonsumowaniu pierwszego klopsika zanurzonego w pomidorowym sosie. W magiczny sposób poprawia humor, sprawia, że znikają wszystkie kłopoty i niepotrzebne myśli, koncentrujecie się tylko na tym podnoszącym na duchu, przepysznym jedzeniu. Poświęćcie chwilę na przygotowanie, już samo rolowanie małych klopsików działa uspokajająco. Moją ulubioną częścią dania jest aromatyczny sos, który bajecznie pasuje do makaronu.

 

Składniki

Klopsiki

  • 500g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowiny i wołowiny)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego twardego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ – 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Sos

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100ml mleka
  • cukier, sól i pieprz

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Zaczynamy od klopsików. Mięso mielone wkładamy do miski z wybitym jajkiem, bułką tartą, startym serem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, oregano, solą i pieprzem. Zanurzamy w nim dłonie i wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa rolujemy malutkie klopsiki i układamy je na talerzu. Wstawiamy do lodówki i przechodzimy do sosu.

Krok 2

Obraną cebulę i czosnek miksujemy na gładko z oregano. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, i na nich smażymy zblendowane warzywa. Gdy odparuje z nich cała woda i zaczną przybierać złotego koloru dodajemy przecier pomidorowy, puszkę pomidorów i ½ – 1 szklankę wody (w zależności od tego, jak rzadki sos chcecie uzyskać). Dolewamy również mleko i zagotowujemy całość.

Krok 3

Na wrzący sos wkładamy po kolei wszystkie klopsiki i nie mieszamy ich (dzięki temu się nie rozpadną), tylko przykrywamy. Po 5 minutach gotowania możemy pomieszać zawartość garnka, znowu przykryć i gotować jeszcze około 20 minut. Następnie próbujemy sos, doprawiamy go i podajemy z ugotowanym makaronem lub świeżym pieczywem i posypane startym serem.

Średnia Ocena Czytelników

(3.5 / 5)

3.5 5 26
Oceń Ten Przepis

26 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Pomidorowa zapiekanka z czerwonym pesto, kurczakiem i serami 3

    Pomidorowa zapiekanka z czerwonym pesto, kurczakiem i serami

  • Bakłażanowy gulasz z chorizo i klopsikami 6

    Bakłażanowy gulasz z chorizo i klopsikami

  • Lasagne dyniowe z gorgonzolą i cukinią 4

    Lasagne dyniowe z gorgonzolą i cukinią

  • Steki z tuńczyka w marynacie 4 smaki 4

    Stek z tuńczyka w marynacie 4 smaki

  • Quesadilla z batatami, szpinakiem i mozarellą 3

    Quesadilla z batatami, szpinakiem i mozarellą

Komentarze do Przepisu

  1. opublikowane przez Szymek83 on 27 lutego 2013

    bardzo fajny przepis i szybki… polecam

  2. opublikowane przez celina on 28 lutego 2013

    super przepis dziękuje

  3. opublikowane przez Szw on 5 marca 2013

    Dzięki! Pyszne klopsiki i bardzo łatwy przepis.

Dodaj Komentarz