Cytrynowe ciasto piaskowe

2012-10-04
Cytrynowe ciasto piaskowe 1Cytrynowe ciasto piaskowe 2Cytrynowe ciasto piaskowe 3
  • Przygotowanie : 25m
  • Gotowanie : 50m
  • Gotowe w : 1:15 h
Bardzo klasyczne ciasto. Proste, eleganckie i bezpretensjonalne. Ciasto piaskowe smakuje absolutnie wszystkim. Może być podstawą do tworzenia dalszych kombinacji (przekrójcie je na pół i posmarujcie maślano-cytrynowym kremem lub polejcie obficie czekoladą i posypcie siekanymi orzechami) ale równie dobrze, jeśli nie lepiej smakuje samo. Aromat cytryny pasuje tu znakomicie! Wypiek zachowuje świeżość jeszcze przez 2 dni po upieczeniu.

 

Składniki

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki esencji waniliowej (lub 3 łyżki wódki)
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Na początek przygotowania: białka oddzielamy od żółtek; białka wbijamy do dużej miski, żółtka do szklanki. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na tarce z drobnymi oczkami. Miękkie masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.

Krok 2

Następnie przy pomocy miksera ucieramy je z cukrem. Gdy masa zrobi się jasna i puszysta przechodzimy do dodawania żółtek. Wlewamy je po jednym i dokładnie mieszamy. Gdy w cieście znajdą się już wszystkie dosypujemy skórkę cytrynową i wciskamy sok z cytryny (uważajcie na pestki!).

Krok 3

Dolewamy również esencję waniliową lub wódkę i oliwę. Ucieramy na gładko i teraz do miski wędrują mąka i proszek do pieczenia. Na początku mieszamy delikatnie, a później na większych obrotach. Włączamy piekarnik na 180oC, a podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 4

Mieszadełka miksera dokładnie myjemy i wycieramy, i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Musimy teraz wymieszać gęstą masę z jednej miski z pianą z drugiej. Początkowo dodajemy 3 łyżki piany, by całość rozrzedzić, a później resztę i bardzo delikatnie mieszamy.

Krok 5

Przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-55 minut, do momentu aż góra będzie złota i upieczona. Po wyjęciu z pieca i ostygnięciu polecam jeszcze na koniec udekorować wierzch lukrem z soku cytryny lub mleka, kropli oliwy z oliwek i cukru pudru.

Przepisy: , Słowa Klucze: , , , ,
Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 4
Oceń Ten Przepis

4 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Sałatka z pęczakiem i bazyliowo-miętowym pesto 3

    Sałatka z pęczakiem i bazyliowo-miętowym pesto

  • Zupa dyniowa z fetą i oliwkami 2

    Zupa dyniowa z fetą i oliwkami

  • Burgery z morelami i miętą 6

    Burgery z morelami i miętą

  • Truskawkowe tiramisu 3

    Truskawkowe tiramisu

  • Kasza jęczmienna z bakaliami i gorzką czekoladą 5

    Kasza jęczmienna z bakaliami i gorzką czekoladą

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz