Ciasto z pomarańczową masą

2013-11-07
Ciasto z pomarańczową masą 6Ciasto z pomarańczową masą 1Ciasto z pomarańczową masą 2Ciasto z pomarańczową masą 3Ciasto z pomarańczową masą 4Ciasto z pomarańczową masą 5
  • Przygotowanie : 30m
  • Gotowanie : 45m
  • Gotowe w : 4:15 h
Ciasto, którego podstawą jest puszysty biszkopt przekładany wspaniałą masą pomarańczowo-waniliową i dekorowany delikatną bitą śmietanką i czekoladą mleczną roboczo zwane jest Tymbarkiem. Pod taką nazwą poznałam je u mojej piekącej wspaniałe ciasta teściowej i to od niej wykradłam (no dobra, dostałam) przepis na ten rarytas. Wypiek nie stanowi wyzwania nawet dla mało wprawionych w słodkościach Pań i Panów Domu. Upieczenie biszkoptu to pestka, tak samo jak przygotowanie masy z soku pomarańczowego i budyniu waniliowego. Nie zajmuje to również wiele czasu. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, więc starczy nawet dla wygłodniałej bandy łasuchów. A swoją drogą dodam jeszcze, że zawsze zbiera najwyższe noty.

 

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa pomarańczowa

  • 2 ½ szklanki soku pomarańczowego 100%
  • 2 budynie waniliowe

Masa śmietanowa

  • 600ml śmietanki 30%
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku

Pozostałe

  • 2 szklanki soku pomarańczowego 100%
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady

  

Sposób Przygotowania

Krok 1

W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Szykujemy sobie blachę wykładając ją papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180oC. Teraz do dużej miski wybijamy białka, a żółtka oddzielamy do szklanki. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dosypując cały cukier.

Krok 2

Gdy uzyskamy sztywną pianę dodajemy (ciągle miksując) po jednym żółtku, po czym zwalniamy obroty do minimum i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo sprawnie, jak najmniej miksując łączymy ją z białkami, a ciasto przelewamy do blachy. Pieczemy 45 minut, wyjmujemy z pieca, studzimy.

Krok 3

Możemy teraz przygotować masę pomarańczową – z 2 ½ szklanki dobrego soku pomarańczowego i 2 budyniów waniliowych gotujemy krem. Ciągle mieszamy rózgą lub trzepaczką, a gdy będzie jednolity i gęsty zdejmujemy go z ognia.

Krok 4

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Jeden układamy na dnie blachy, w której był pieczony, nasączamy szklanką soku pomarańczowego i przekładamy jeszcze gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, dokładnie dociskamy, nasączamy resztą soku i odstawiamy na pół godzinki do przestygnięcia. 

Krok 5

W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i przez chwilkę studzimy w miseczce z lodowatą wodą. Następnie mieszamy z kremówką i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 5
Oceń Ten Przepis

5 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Koktajl mango-truskawka 2

    Koktajl mango-truskawka

  • Pasta do chleba z białka jajka i parmezanu 2

    Pasta do chleba z białka jajka i parmezanu

  • Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną 6

    Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

  • Kanapki z indykiem, gruszką i sosem z gorgonzoli 5

    Kanapki z indykiem, gruszką i sosem z gorgonzoli

  • Ciasto truskawkowe z czekoladową kruszonką 5

    Ciasto truskawkowe z czekoladową kruszonką

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz