Babka ajerkoniakowa

2012-05-08
Babka ajerkoniakowa 1Babka ajerkoniakowa 2
  • Przygotowanie : 20m
  • Gotowanie : 1:10 h
  • Gotowe w : 1:30 h
Babka ajerkoniakowa to przepyszne wielkanocne ciasto. Jest aksamitna, piaskowa i pięknie wyrasta, smak alkoholu jest dobrze wyczuwalny. Wspaniale komponuje się z polewą czekoladową lub zwykłym cukrem pudrem. Dodatkowy plus – to ciasto może postać kilka dni i nadal pozostać świeże i równie smaczne jak po upieczeniu.

 

Składniki

  • 5 jajek
  • 250ml ajerkoniaku
  • 250ml oleju
  • 180g cukru pudru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 100g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 30g proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób Przygotowania

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania foremki babkowej. Nacieramy ją masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Piekarnik ustawiamy na 180oC, grzanie góra-dół.

Krok 2

Całe jajka ubijamy dość długo i dokładnie z cukrami i szczyptą soli na puszystą jasną masę. Gdy uzyskamy taki efekt stopniowo, ciągle miksując wlewamy alkohol, a po chwili cienką strużką olej i mieszamy dalsze 2-3 minuty.

Krok 3

Teraz mikser zamieniamy na trzepaczkę i wsypujemy delikatnie produkty sypkie. Ostrożnie mieszamy, by babka nie straciła nic ze swojej puszystości. W tym momencie ciasto będzie dość rzadkie, ale bez obaw. W piecu powinno pięknie wyrosnąć, a środek będzie upieczony.

Krok 4

Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę i 10 minut. Nie stawiajcie babki zbyt wysoko – musi mieć miejsce by wyrosnąć. Po upieczeniu odczekać kwadrans zanim wyjmie się ją z formy.

Przepisy: , Słowa Klucze: ,
Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 5
Oceń Ten Przepis

5 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Zupa kalafiorowa ze szpinakiem i mlekiem kokosowym 2

    Zupa kalafiorowa ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

  • Dyniowa zebra 1

    Dyniowa zebra

  • Tort czekoladowy z owocami 4

    Tort czekoladowy z owocami

  • Pieczone polędwiczki z dorsza z warzywami i sosem cytrynowym 2

    Pieczone polędwiczki z dorsza z warzywami i sosem cytrynowym

  • Rogaliki z jabłkiem 6

    Rogaliki z jabłkiem

Komentarze do Przepisu

  1. opublikowane przez asia on 12 kwietnia 2014

    super babeczka !!!!! a ten aromat podczas jedzenia……mmmmm :) rozlałam ciasto do dwóch keksówek i piekłam do suchego patyczka..u mnie 45 minut.

Dodaj Komentarz