Babeczki z wiśniami i białą czekoladą

2013-08-19
Babeczki z wiśniami i białą czekoladą 6Babeczki z wiśniami i białą czekoladą 1Babeczki z wiśniami i białą czekoladą 2Babeczki z wiśniami i białą czekoladą 3Babeczki z wiśniami i białą czekoladą 4Babeczki z wiśniami i białą czekoladą 5
  • Przygotowanie : 20m
  • Gotowanie : 20m
  • Gotowe w : 5:40 h
Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Uwielbiam ten kontrast pomiędzy słodyczą a cierpkością zawarty w każdej rubinowej kropelce. Dodatkowo są tak wszechstronne i tak wiele można z nich przyrządzić, że aż proszą się, by znajdywać dla nich coraz to nowe zastosowania. Pomimo, że sezon na nie trwa krótko, to wspaniale znoszą mrożenie i nawet w środku długiej zimy możecie przygotować sobie takie babeczki z wiśniami i białą czekoladą. Udają, że są zdrowe, bo mało w nich tłuszczu i cukru, za to szczycą się dodatkiem mąki razowej. Może można by je uznać za dopuszczalny w codziennej diecie i małokaloryczny przysmak, gdyby nie ta pyszna, kremowa, idealnie uzupełniająca się z kwaśnymi wiśniami polewa z białej czekolady. Ale trudno, życie jest pełne wyborów i trudnych decyzji, i to Wy sami musicie zdecydować – upiec dziś te babeczki czy poczekać do soboty. Bo co się odwlecze…

 

Składniki

Babeczki

  • 300g wiśni
  • 7 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 tabliczka białej czekolady

 

Sposób Przygotowania

Krok 1

Wiśnie musimy wydrylować i przerzucić je na sitko (zawieszone nad miseczką, by łapać pyszny sok). Następnie równomiernie przesypujemy je 4 łyżkami cukru i zostawiamy na minimum kilka godzin. Gdy nadmiar soku ścieknie do miski dociskamy je jeszcze kilka razy energicznie łyżką, by upewnić się, że owoce są odsączone i przechodzimy do przygotowania babeczek.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200oC, a formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę razową i tortową, sodę i sól. Następnie do środka dodajemy również maślankę, olej, jajko, esencję waniliową i pozostałe 3 łyżki cukru. Wszystko mieszamy, ale z grubsza, nie bardzo dokładnie i na koniec dodajemy wiśnie lekko obtoczone w łyżce mąki.

Krok 3

Ostatni raz mieszamy ciasto, by wiśnie równomiernie rozprowadzić w masie i napełniamy papilotki (nie wyżej niż brzeg foremki). Babeczki pieczemy około 20 minut, wyjmujemy i studzimy. Zimne polewamy masą czekoladową (w garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy połamaną czekoladę i na wolnym ogniu mieszamy aż się rozpuści) i zajadamy z apetytem.

Średnia Ocena Czytelników

(5 / 5)

5 5 2
Oceń Ten Przepis

2 wszystkich ocen

Powiązane Przepisy:
  • Soczyste drobiowe burgery z cukinią 4

    Soczyste drobiowe burgery z cukinią

  • Kanapki z łososiem i sosem z awokado i kaparów 5

    Kanapki z łososiem i sosem z awokado i kaparów

  • Wieniec jogurtowy z owocami 3

    Wieniec jogurtowy z owocami

  • Ziemniaczana tarta z cukinią i serem 5

    Ziemniaczana tarta z cukinią i serem

  • Polędwiczka duszona w ciemnym piwie 3

    Polędwiczka duszona w ciemnym piwie

Komentarze do Przepisu

Dodaj Komentarz